Upptäck Nya Zeelands smaker

Under vecka 6 förvandlas Griffins till en hyllning av Nya Zeelands unika vintraditioner. Med en uppdaterad vinlista bestående av tre vita och tre röda nyzeeländska favoriter bjuder vi in till en smakresa som fångar essensen av detta fascinerande vinland. Mitt i firandet står vår vinansvarige Adam, som under sina nio år på Nya Zeeland fördjupade sin kärlek till landets innovativa vinmakarkonst. Läs mer om Adam och hans tid utomlands nedan!

Hej Adam! Berätta lite om dig själv?

Jag har jobbat heltid på Griffins i snart 1 ½ år och är vinansvarig här. Jag har alltid jobbat i restaurang och har hoppat runt i olika roller på olika krogar. Jag har en historia med SPG på gamla Escalier, men även extra på Griffins såklart.

Du har bott på Nya Zeeland i 9 år, vad fick dig att flytta dit och hur formade tiden där din passion för vin?

Ah, the crazy little things we do for love…
Jag var ju redan en passionerad och välutbildad sommelier när jag flyttade dit men hade ingen större koll på nyzeeländska viner förutom Sauvignon Blanc från Marlborough. Jag är supertacksam för att ha fått lära mig om olika regioner, druvor & stilar mm. Att ha så nära till vingårdar i världsklass får en att enklare förstå vad klimat, jordmån & druvor, och sambandet mellan dem, har för påverkan på slutprodukten. Den nyzeeländska gästfriheten gör det inte direkt svårt att ta en helg & prova nya viner.

Vilka är de största skillnaderna mellan nyzeeländska viner och viner från andra delar av världen?

Det som är unikt är att det är många soltimmar, varmt och extremt intensivt solljus på dagtid pga avståndet & vinkeln mot solen samt bristen av ozonskydd mm, samtidigt som nätterna alltid är relativt kalla. Det här ger viner som får mogen & utvecklad frukt men ändå behåller sin fräschör med hög syra. Nya Zeeland är ju ett väldigt ungt vinland i jämförelse så det är inte alltför många som har provat men jag tror att det finns potential i lagringsdugligheten pga detta. En annan sak är att det finns mycket bra & eftertraktad jordmån på så liten yta, det är ju ett litet land. Massor av vulkanisk mark och mycket kalksten bland annat, sånt som vinproducenter älskar.

Finns det några särskilda områden eller vinregioner i Nya Zeeland som ligger dig varmt om hjärtat?

Ja, flera! Om jag måste välja ett område så tar jag ett som är väldigt underskattat, även hemma i Nya Zeeland, och det är North Canterbury. Det ligger på den nordöstra delen av sydön. En hel del aktiv kalksten i jorden som ger vinerna en härlig syra. Jordmån och klimat skapar förutsättningar för viner i världsklass. Bourgogne får se upp i framtiden! Fantastisk Pinot Noir och Chardonnay men även aromatiska viner på t ex Riesling och Gewürztraminer.

Vilket är ditt personliga favoritvin från Nya Zeeland, och varför?

Ooh, det finns flera men måste jag välja får jag korta ner det till två:
’Earth Smoke’ Pinot Noir från Pyramid Valley i North Canterbury, ett ’single block’-vin som känns levande och nästan elektriskt i munnen med både djup och fräschör & en liten rökighet, och
’Burn Cottage Vineyard’ Pinot Noir från just Burn Cottage i Central Otago. Det har en kraft och nästan köttighet men lyckas ändå vara elegant. Båda dessa viner lyckas perfekt med balansen mellan fruktighet och de mer ’savoury’ tonerna. Och båda är lagringsdugliga. Jag har bara druckit dem efter ca tio år på flaska, helt magiska och har mer att ge!

Vilka maträtter tycker du passar bäst till nyzeeländska viner, och vad rekommenderar du på Griffins denna vecka?

Många! De vita vinerna har generellt en syra & mineralitet som passar perfekt till en lång rad av ’seafood’. Och det äter man ju såklart mycket av i Nya Zeeland. Men det finns även en hel del kraftigare röda viner som passar till kött från grillen. Att grilla är ju också är en favorit hos nyzeeländarna, och säsongen är lång jämfört med den svenska! Jag tycker att man borde testa antingen en Syrah eller en Malbec till någon av våra grilllade styckdetaljer, det blir nöt, vilt & lamm under temaveckan. Kanske lite mindre kända druvor ur ett nyzeeländskt perspektiv men väldigt gott. Och glöm inte att beställa en Pavlova till dessert med ett glas ’late harvest’ Gewürztraminer till!